Lastik Rotasyonu Nedir?
Lastik rotasyonu otomobilinizin dört lastiğinin de aynı seviyede yıpranmamasından dolayı lastiklerin yerlerinin değiştirilmesiyle yapılan bir işlemdir.
Aracın her lastiği farklı aşındığından dolayı araba sürüş esnasında yıpranmamış olan lastiklerin tarafına doğru çekme yapmaya başlar. Ama bu, sürüş güvenliğine aykırı bir durum olduğundan düzeltilmesi gereken bir durumdur.
İki çeşit lastik rotasyonu vardır;
Yönlü Lastik Rotasyonu
Yönlü lastiklerin özelliği yağmur suyunu hızla tahliye edebilmek için desen teknolojisine sahip olmalarıdır. Güvenli bir sürüş, güvenli bir yol tutuş, yüksek yağmur ve ıslak zemin performansı için bu yönlü lastiklerin rotasyon bakımına dikkat etmek son derece önemlidir. Bu lastiklerin rotasyon ayarı lastiğin montaj yönü dikkate alınarak yapılmalıdır.
Asimetrik Lastik Rotasyonu
Bu lastiklerin belirli bir montaj yönü olduğundan her yönde araca uyum göstermez. Bu lastiklerin içinde ve dışında bulunan diş yapılarının birbiriyle aynı olmamasından dolayı rotasyon ayarlamaları yapılırken bu diş yapılarını göz önünde bulundurarak yapmak gerekir.
Lastik Rotasyon İşlemi Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
Otomobilinizde bulunan lastiklerin çok daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız, çok daha verimli ve efektif bir şekilde kullanmak istiyorsanız ve bu lastiklerin size çok daha üstün bir yol tutuş ve fren performansı sağlamasını istiyorsanız 10.000 kilometrede bir ya da yılda bir kez rotasyon yaptırmanız önemlidir.
Bu işlem düzenli ve doğru süre aralıklarıyla yapıldığında aracınızın genel performansının korunmasında ve yola aktarılmasında etkili bir sonuç ortaya çıkarır.
Lastik Rotasyon İşlemi Nasıl Yapılır?
Her otomobilin kategorisi, kullanım amacı, performansı ve kullanıcısına sunduğu diğer farklı özelliklerine bağlı olarak rotasyon ayarlamaları da farklı bir şekilde yapılır. Bu ayar yapılmadan önce bu ayarı yaptırdığınız serviste bulunan bu iş için özel olarak üretilmiş sisteme rotasyon ayarı yapılacak otomobilin markası ve model bilgileri girilir sonrasında aracınızla eşleşen ayarlar kontrol edilir ve rotasyon işlemi bu bilgilere paralel olacak şekilde yapılır.