Lastik Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Aracınızın kondisyonu ne olursa olsun aracınız üzerinde bulunan lastiklerin mevsime uyumluluğu, lastiklerinizin ömrünün geçmemiş olması ve doğru lastik basıncı gibi etkenlere dikkat etmeniz trafikteki riskleri minimuma indirir.
Mevsim değişimlerinde ya da seyahate çıktığınızda aracın genel bakımı yapılsa dahi lastikler çoğunlukla unutulmaktadır. Oto lastiği araç için en önemli ekipmanlardan biridir. Aracın yola tutunmasını, fren mesafesini, yakıt tüketimini, virajın güvenle alınmasını, aracın hızlanmasını ve yavaşlamasını sağlamaktadır.
Tüm bunlara ek olarak, oto lastiği; bozuk yolda giderken basıncı azaltıp sürüş keyfini de arttırma özelliğine sahiptir.
Dolayısıyla oto lastik seçimi; maliyet, güvenlik ve konfor açısından oldukça önemlidir.
Kullanım şekline ve kilometreye bağlı olarak lastiklerin, ortalama 3 yılda bir ve 30.000 kilometreden sonra mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. 5 yıldan uzun süre boyunca araç üzerinde kalan lastiklerin, az kullanılmış olsa bile, sertleşip özelliğini kaybettiğini söylemek mümkündür.
Bununla birlikte, derinliği 3 milimetrenin altında bulunan lastikler, yağışlı havalarda suyu tahliye edemez; dolayısıyla da aracı kaydırıp fren mesafesini de normalin çok üzerine çıkartır.
Çokça yapılan bir diğer hata da aracın çekişine bakılmadan yalnızca 2 lastiğin değiştirilmesidir. Aracın önünde yer alan iki lastik, genel olarak, önden çekişli araçlarda daha çok yıprandığı için öncelikli olarak değiştirilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki; önden çekişli araçlarda ön lastikler, arka lastiklere yolda bulunan parçaları çok daha hızlı fırlatmaktadır. Dolayısıyla bu süreçte, arka lastikler, çok daha hızlı yıpranmaktadır. Tüm bunların ışığında, güvenli bir sürüş ve emniyetiniz için kesinlikle tüm lastiklerin aynı zamanda değiştirilmesi elzemdir.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken unsur ise lastiğin üretim tarihidir. Lastik alırken, mutlaka, aldığınız lastiğin üretim tarihine dikkat etmeniz gerekmektedir. Lastik üzerinde yazmakta olan rakamlar lastiğin üretildiği yılı ve ayı göstermektedir.
Üretim tarihi 5 yılı geçmiş lastikler ne kadar iyi koşullarda saklanmış olursa olsun sertleşmiş lastiklerdir ve satın alınmamalıdır. Aracınız için satın alınabilir konumda olan lastikler, ortalama 2 yıl rafta kalmış lastiklerdir.
Kış mevsiminde ağır koşulların yaşandığı bir bölgede yaşıyor ve aracınızı düzenli olarak kullanıyorsanız, kış aylarında yüksek performans, güvenlik ve yol tutuş sağlayan kış lastiklerini kullanmanız çok önemlidir.
Sizin ve trafikte ki diğer insanların güvenliği açısından, aracınıza her yeni lastik taktırdığınızda, işinde uzman bir servise gidip balans ayarını yeniden yaptırmanız çok önemlidir