Lastiklerimizin Ömrü Ne Kadardır ve Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bir lastiğin ömrünün kaç yıl ya da kaç kilometre olduğunun kesin bir tanımı yoktur. Bir lastiğin ömrü o lastiği kullanan kişinin kullandığı iklim koşulu, kişinin sürüş alışkanlıkları, lastiğin kullanıldığı bölgenin yol koşulları, lastiğin ve otomobilin periyodik bakımları gibi etkenlere bağlıdır. Bu etkenler kullanıcıdan kullanıcıya çok fazla değişiklik gösterdiği için sonuçları da çok farklı olabiliyor.

Bir Lastiğin Yasal Kullanım Sınırı Nedir?

Otomobillerde kullanılan lastiğin diş derinliğinin yasal sınırı 1.6 mm olarak belirlenmiştir. Bu demek oluyor ki bir lastiği yasal olarak en fazla 1.6 mm diş derinliği kalıncaya kadar kullanabilirsiniz. Ancak otomobilinizin trafik güvenliğini ve sürüş güvenliğini tehlikeye atmadan sağlıklı kullanmanız ve otomobilinize verdiğiniz komutları sağlıklı bir şekilde yola iletebilmeniz için lastik üreticileri sağlıklı bir lastiğin minimum 3 mm diş derinliğine sahip olması gerektiğini savunuyor.

Lastiklerin Düzenli Kontrolü

Beş yıldan daha uzun süre kullandığımız lastiklerimizin uzman bir ekibe sahip servis tarafından yılda en az bir kere dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir. Bu kontrollerde göz önünde bulundurulması gereken detaylar lastiğin diş derinliği, yol tutuşu, fren performansı ve fiziksel yapısıdır.

Lastiklerin Raf Ömrü Ne Kadardır?

Bir lastiğin raf ömrü doğru saklama koşulları içerisinde, üretildiği tarihten itibaren 10 yıldır. Bir lastik 10 yıl boyunca doğru koşullarda saklanmış olsa, diş derinliği, lastiğin fiziksel yapısı ve görüntüsü yeni gibi olsa dahi 10 yıllık süreyi tamamladığı için lastiğin kimyasal yapısı bozulduğundan kullanılmamalıdır.

Lastiğin Ömrünü Uzatmak Mümkün mü?

Lastiğin kullanım ömrünü uzatmak aslında mümkün. Burada yapacağımız ilk şey seçeceğimiz lastiğin aracı kullanacağımız yerdeki iklim koşullarına, yol koşullarına ve sürüş alışkanlıklarımıza uygun olmasıdır. Bundan sonra ise geriye yalnızca lastiği doğru bir şekilde kullanmak kalıyor.

Lastiği doğru kullanmak için yapacağınız ilk işlem lastik basınçlarını araç üreticisinin belirttiği basınçlara göre ayarlamak olmalı. Bu değeri yakıt deposu kapağında, sürücü kapısında veya aracın kullanma kılavuzunda bulabilirsiniz. Aynı zamanda lastikler dış koşullara bağlı olarak ayda belirli bir miktar basınç kaybedebilir bu yüzden lastiğinizin basınçlarını ayda en az bir kere kontrol edip tavsiye edilen basınca göre ayarlamanız gerekiyor.

Lastiğinizin mantıksız bir şekilde yıpranmasını önlemek, sürüş güvenliğini sağlamak ve yakıt verimliliğini maksimum seviyede tutabilmek için yılda bir kez aracınızın ön düzen ayarlarını ve rot ayarlarını kontrol ettirmeniz lastiğinizin ömrünün uzamasında önemli bir etkendir.

Bu detaylara dikkat eder ve göz önünde bulundurursanız lastiğinizin ömrünün uzaması ve performansının da uzun süreler aynı kalması daha mümkün hale gelir.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email