Neden Alüminyum Alaşımlı Jantı Tercih Etmelisiniz?

Jant modelleri, otomobilini kişiselleştirmek isteyen sürücüler için hem estetik durmakta, hem de güvenlik unsuru özelliği taşımakta olup bunlara ek olarak araçların performansını, sürüş ekonomisini ve konforunu da ciddi şekilde etkilemektedir.

Aracınıza uygun ölçülerde ve kalitede seçeceğiniz jantlar, üretim malzemesi başta olmak üzere birçok konuda birbirinden ayrılmaktadır.

“Alüminyum alaşımlı jant”ın, ‘’çelik jant’’a kıyasla; üretim teknikleri, kullanılan malzeme farklılıkları, performans, kalite, yakıt tasarrufu ve sürüş deneyimi anlamında üstünlükleri bulunmaktadır.

Çelik Jant Nedir?

Kasnak ve disk olmak üzere iki parçadan oluşan çelik jantın bahsedilmiş olan bu iki parçası kaynak işlemi ile birleştirilmektedir.  Sıcak çeliğin işlenmesi yoluyla elde edilen çelik jantın, olası bir sarsılma anında sağlam kalabilmesi adına yapılan işlemin çok dikkatli ve hatasız yapılması gerekmektedir. Otomobillerin fabrika çıkışında genel olarak, çelik jant kullanılmaktadır.

Alüminyum Alaşımlı Jant Nedir?

Alüminyum alaşımlı jantların üretiminde kullanılmakta olan alaşım malzemeleri; %90 oranında alüminyumdan, %10 oranında silisyumdan oluşmaktadır. Bununla birlikte, alaşım, %1’den az bir oranda titanyum, magnezyum ve diğer metalleri içerebilmektedir.

Alüminyum alaşımlı jantın üretim aşamasında, eritilen alüminyumun kalıba dökülmesinin ardından torna ve freze işlemleri yapılmaktadır. Çelik ile kıyaslandığında, alüminyumun daha maliyetli bir hammadde olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebepten ötürü, hatalı jantlar ayrıştırılıp geri dönüşüme gönderilerek tekrar işlenmektedir.  

Çelik Jant ile Alüminyum Alaşımlı Jant Arasındaki Farklar Nelerdir?

Alüminyum alaşımlı jantlar, çelik jantlar ile kıyaslandığında çok daha kolay ve rahat işlenebilmektedir. Dolayısıyla, alüminyum alaşımlı jantlar, birbirinden farklı modellerde ve renklerde üretilme şansına sahiptir. Alüminyum alaşımlı jantların daha hafif olması, yakıt kullanımı ve performans açısından da büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bu iki jant türü, ağırlık bakımından da birbirinden oldukça farklıdır. Çelik jantlar daha ağır olmakla birlikte, zaman içerisinde paslanabilmekte olup düzenli olarak da temizleme gerektirmektedir. Tüm bu farklardan ötürü; bazı sürücüler çelik jant tercih ederken bazı sürücüler de alüminyum alaşımlı jantı tercih etmektedir.

Alüminyum Alaşımlı Jantın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Alüminyum alaşımlı jantlar, hafif bir yapıda olması sayesinde sürücüye dengeli bir sürüş ve kullanılan araca da yüksek yol tutuş kabiliyeti kazandırmaktadır. Aracın ağırlığını azaltan bu nitelik dolayısıyla, yakıt tasarrufu artmakta olup direksiyon hakimiyeti de kolaylaşmaktadır. 

Alüminyum alaşımlı jantlar, fren sistemindeki ve lastiklerdeki ısıyı hızlıca transfer edip lastik ve balata ömrünün uzatılmasına da katkı sağlamaktadır. Alüminyum jantlarda; aracınız ile montajı bağlayan bijonlar daha geniş bir alandan sıkma yapar, bu sebepten ötürü aracınız için alüminyum alaşımlı jant tercih ettiğiniz takdirde bijon gevşeme riski oldukça düşüktür. Aynı zamanda alüminyum alaşımlı jantların paslanma ihtimali de  bulunmamaktadır.  

Dış görünüş konusunda ise; alüminyum alaşımlı jantlarda parlak ve mat boya seçeneklerinin yanı sıra gümüş, siyah ve renkli uygulamalar yapılabilmektedir.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email