Yaz ve Kış Lastiği Uygulaması Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Noktalar
Araç lastikleri, kaza esnasında ani fren mesafesini belirleyip virajları yol tutuşu sayesinde güvenle almanızı sağlamaktadır. Bununla birlikte, yakıt tasarrufu da sağlayan araç lastiklerinin ortalama olarak 3 yılda bir ve her 30.000 kilometrede kesinlikle değiştirilmesi gerekmektedir.
Yaz ve kış mevsimleri arası geçişlerde, aracınızı kullandığınız sıklığa göre yaz ile kış lastiği değişimi yapmanız aracınızın performansını arttıracaktır.
Tüm bunlara ek olarak, unutulmamalıdır ki, hem can hem de mal güvenliğiniz için aracınızda kullandığınız lastiklerin yol koşulları ile mevsimsel değişimlere uygun lastikler olması önemlidir. Aracınız sorunsuz çalışıyor gibi gözükse dahi trafiğe çıktığınız vakit aslında güvenliğiniz, aracınızı taşıyan lastiklere emanettir.
Lastik seçimi neden önemlidir?
Genel olarak değerlendirecek olursak, oto lastiği, üç gruba ayrılmaktadır: yaz, kış ve dört mevsim lastiği. Eğer aracınızı kullandığınız bölge dahilinde hava sıcaklığı 7°C ve altında seyredip yoğun kar yağışı görülüyor ise kış lastiği olmadan trafiğe çıkmamanız gerekmektedir. Yaz aylarında ise yaz lastiği yerine kış lastiği kullanmak lastiğin yapısını bozup yakıt tüketimini belirgin bir şekilde arttırmaktadır. Bunlara ek olarak, dört mevsim lastikler, ılıman hava koşullarında tüm mevsimlerde kullanılabilen lastiklerdir.
Kış Lastikleri
Spesifik olarak buzlu ve karlı yollarda araç güvenliğini en üst seviyede tutmak amacıyla geliştirilen kış lastikleri, 7°C’nin altında üstün yol tutuşu ve performans sergilemektedir. Kış lastikleri, diğer lastiklerde olduğu gibi soğuk sebebiyle sertleşmemektedir. Kış lastiğinin dış kısmında yer alan kılcal kanallar ve geniş desenler de aracın hem yol tutuşunu hem de çekiş gücünü arttırmaktadır.
Derin oluklar, suyu en hızlı biçimde tahliye etmesinden dolayı aracın kaymasının ya da patinaj yapmasının önüne geçmektedir. Bu sebepten ötürü, kış lastikleri, yalnızca karlı ve buzlu havalarda değil aynı zamanda 7°C’nin altında sulu karlı, yağmurlu, sulu çamurlu, hatta kuru havalarda da kullanılmaktadır.
Kış lastiği alırken diş derinliğinin 4 mm ve 4 mm’nin üzerinde olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Belirtilen bu derinlik oranının altındaki lastikler, kış lastiği sınıflandırması içerisine dahil edilemez ve fren mesafesini de arttıracağından dolayı güvenliğiniz de tehlikeye girecektir.
Kış lastiğini, ekim ayından başlayıp nisan ayı sonuna kadar kullanabilirsiniz. Unutmayınız ki karlı havalarda ani fren, karı sertleştirip aracınızı kaydırabilmektedir. Dolayısıyla, kış lastiğiniz olsa dahi bu tarz durumlarda güvenli bir sürüş deneyimi yaşamak için 90 kilometrenin altında aracınızı kullanmaya özen göstermelisiniz.
Yaz Lastikleri
Kış mevsimine dahil olan aylar hariç kalan tüm aylarda kullanılabilen yaz lastiklerinin üzerinde, kış lastikleri ile kıyaslandığında, daha uzun kanallar ile kısa ve kalın bloklar bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde yağışın olmadığı yaz aylarında lastikler, mükemmel bir yol tutuşu sağlamaktadır.
Bununla birlikte, çok sıcak havalarda, ABS kullanarak ani fren yapıldığı takdirde yaz lastikleri fren mesafesini %40 oranında arttırıp hayat kurtarmaktadır. Lakin, yaz lastiklerinin yapısı, hava 7°C’nin altında seyrettiğinde sertleşip lastik özelliğini kaybetmektedir.
Dört Mevsim Lastikleri
Dört mevsim lastiklerinin diş derinliği orta seviyede olup kullanım ömrü de diğer lastiklere oranlara daha uzundur. Dört mevsim lastikleri; eğer kış aylarında ve yağışlı hava koşullarında aracınızı çok sık kullanmıyorsanız, karlı havalarda zorunlu olmadığı sürece trafiğe çıkmamayı tercih ediyorsanız; aracınız için uygundur denilebilir. Dört mevsim lastikleri, yaz aylarında yaz lastikleri ile kıyaslandığında daha düşük bir performans gösterse dahi kuru ve sıcak havalar ile kar yağışının hafif olduğu günlerde kullanılabilir.