Karlı Havalarda Araba Sürüş Teknikleri
Kışa girmeden önce otomobilinizin zorlu hava koşullarında hem mekanik olarak hem de yol tutuş olarak sıkıntı çekmemesi için gereken tüm bakımlarını yaptırmış olmanız ve otomobilinizin trafik güvenliğini tehlikeye atacak bir sonuca sebebiyet verecek bir probleme sahip olmaması çok önemlidir.
Bundan dolayı zorlu kış koşullarına uygun bakımları kış mevsiminden hemen önce yapmanız gerekir. Böylelikle zorlu kış koşullarının beraberinde getirdiği problemleri aşarken beklenmedik bir problemle karşılaşmaktan uzak olursunuz.
1- Araç Takip Mesafesi Kaç Ne Kadar Olmalıdır?
Günümüzde trafikte seyir halinde iken gözlemlenen en büyük hatalardan birisi takip mesafesi kuralına uymamaktır. Arabayı kış mevsiminde kullanırken bu kuralı göz ardı etmeniz güvenliğinizi göz ardı ettiğiniz anlamına geliyor. Normal koşullarda araç takip mesafesi aracınızın hızının yarısı olarak belirlenirken zorlu, görüş mesafesinin düşük olduğu, yol tutuş performansının belirgin şekilde düştüğü ve daha tehlikeli kış koşullarında araç takip mesafesini hızınızla aynı olarak tutmanız ve daha fazla yakınlaşmamanız gerekir.
2- Karlı Havada Yokuş Nasıl İnilir ve Çıkılır?
Zorlu kış koşullarında yokuştan inerken arabanın hakimiyetini kaybetmemesi ve arabanın yoldan çıkmasını engellemek için vitesi küçülterek hızınızı düşürün. Belirli zaman aralıklarıyla hafifçe frene dokunun ancak kesinlikle ayağınızı sürekli bir şekilde frende tutmayın çünkü arabanızın arkası kaymaya başlayabilir eğer kaymaya başlarsa freni bırakın, direksiyonu arabanın arkasının gittiği yöne doğru döndürün.
Bu zorlu koşullarda yokuş çıkarken yaşayabileceğiniz en büyük sorun aracın lastiklerinin tutunmayı kaybederek patinaj çekmesidir. Böyle bir durumda ayağımızı gazdan çekmeli ve gaza yüklenmemelisiniz. Aracı nazik ve yavaş bir şekilde kullanmalı sert ve ani hareketlerden kaçınmalısınız. Aynı zamanda karlı zeminlerde sürüş yaparken mutlaka ezilmemiş ve zemini yumuşak yollar tercih edilmelidir.
3- Aracınızı Sert Sürmeyin!
Zorlu iklim ve zemin koşullarının etkili olduğu zamanlarda ani fren, gaza sert basmak ve direksiyona ani yönlendirme yapmak gibi bu koşullarda size olumsuz sonuçlar doğuracak hareketler yapmak çok tehlikelidir. Eğer otomobilinizde ABS fren sistemi bulunmuyorsa frene yumuşak basmalısınız ki lastikleriniz kitlenmesin. Ayrıca kaygan yollarda vitesinizi boşa hiçbir zaman almamalısınız çünkü çekiş gücünün azaldığı ve tutuşun azaldığı böyle durumlarda her zaman tekerleklerde çekiş gücü olmalı.
4- Sileceklerin İşlevini Yerine Getirememesi ve Camların Buğulanması:
Kış mevsiminde sileceklerin buz tutup işlevini yerine getirememesi sıklıkla karşılaşabileceğiniz bir durum. Bunu önlemek için cam ve silecekleri dik bir konumda açabilir ya da aralarına yapışmalarını önleyecek bir kumaş parçası yerleştirebilirsiniz. Eğer sürüş esnasında camlarınız buğu yaptıysa bu çok önemli bir probleme sebep olabilir. Eğer camlarınız buğu yaparsa görüş mesafeniz sıfıra kadar inebilir ve kaza yapabilirsiniz. Bu problemin çözümü de çok basit aracınızın camı buğulandığında klimanızı sıcak pozisyona getirdikten sonra sıcak havayı ön cama yönlendirin, kısa sürede buğulanma sorunu ortadan kalkacaktır.
5- Karlı havalarda Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?
Karlı koşullarda otomotiv vitesli bir otomobile sahipseniz hızlanırken gaz pedalına yüklenerek basılmaması çok önemlidir. Karlı havalarda araç kullanımınız otomatik vites çeşitlerine göre değişiklik gösterir. Eğer aracınız tam otomatikse buzlu ve karlı zemin üzerinde harekete geçecekseniz şanzımanınız üzerinde bulunan en düşük vitesi seçin, hiç gaza basmayın ve ayağınızı sakince fren pedalından çekin. Buradaki önemli nokta gaza basarak kalkmak yerine frenden ayağınızı çekerek harekete başlamanız.
Aracınız triptronik vitesli bir otomobil ise aracınızı manuel vitese alın sonrasında hafifçe gaza basın ve lastikler patinaja kalmadan vitesinizi 2’ye çıkarın. Aracınızı mümkün olduğunca normalden bir üst viteste kullanmaya özen gösterin böylelikle patinajı önlemiş olursunuz. Mecbur kalmadıkça vitesi düşürmemeniz bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli noktadır.